Lézer- Kérdések és válaszok

 

Amikor valaki a tetoválás eltávolítása mellett dönt, több ok is vezethet odáig. A Wikipédia szerint a tetoválás funkciója "a test díszítése, a törzsi hovatartozás jelzése". Megváltozhat a testalkatunk, amelyen a minta már nem ugyan úgy mutat, vagy a kulturális közeg, amelyben mozgunk. A fiatalon, akár jól átgondoltan meghozott döntés idősebb korban, vagy egy szigorúbb munkahely miatt már nemkívánatos tetoválást eredményezhet.

Hogyan lehet a tetoválást eltávolítani?

Többféle módszer létezik az eltávolításra. Régebben előnyben részesítették a savas/lúgos eltávolítást, melyek nem voltak biztonságosak, gyakran okoztak hegesedést, maradandó károsodást a bőrszövetben. A legbiztonságosabb eljárás jelenleg a Q-kapcsolt lézerrel történő eltávolítás. Ez a lézer típus képes színteleníteni, vagy széttörni a pigment szemcséket anélkül, hogy az élő szövetben károsodást okozna. (Kockázati tényező a keloidos heggyógyulásra való hajlam.)

Fájdalmas a lézeres tetoválás eltávolítás?

Ahogy tetoválás, a tetoválás eltávolítása sem fájdalommentes. A pillanatnyi hőhatás érdekes érzetet kelt a bőrben, van, aki ezt fájdalomként azonosítja, van, aki „érdekes érzésként”. A fájdalom csökkentésére van lehetőség  a kezelendő felület hűtésével. 

Hány kezelés szükséges a tetoválás eltávolításhoz?

A szükséges kezelések száma több tényezőtől függ. Ha a meglévő ábra helyére új tetoválást szeretnénk és a cél a halványítás, néhány alkalom is elegendő, de ha teljes eltávolításra vállalkozunk, a folyamat hosszadalmas. Függ a tetováló festék összetételétől, színétől, a bevitt festék mennyiségétől, az egymásra helyezett festék rétegek számától. 6 hetes időközönként ismételhető a lézeres kezelés. Az otthoni, vagy amatőr tetoválások kevesebb kezelést igényelnek (akár 2-4 alkalom). Professzionális, több színű tetoválások eltávolításához akár 8-10 alkalomra is szükség lehet.

Hogyan tudsz segíteni a bőrödnek a gyorsabb regenerálódásban?

Minél jobb állapotban van a bőröd, annál jobb eredményt tudunk elérni. A legjobban kezelhető felület rugalmas, jól hidratált, ennek köszönhetően gyorsabban fog regenerálódni, és kevésbé viseli meg a lézeres kezelés. Ajánlott hidratáló testápolóval kenni a kezelés előtti 2-3 hétben. Károsodott, elvékonyodott, ekcémás vagy sérült bőrfelület nem kezelhető, ezek a kezelés elhalasztását is indokolhatják!

Mi történik a kezelések után?

Érdemes pihenni, esetleges fájdalom esetén szárazon jegelni a kezelt részt. Kerülendő a szauna, szolárium! Ezen felül a teljes gyógyulásig ne áztassuk, uszoda, strand kerülendő kb. egy hétig. Hámosító hatású, antimikróbás (Dermazin) krémmel kenjük a bőrfelületet, úgy kezeljük, mint a napégett bőrt. Megtörténhet, hogy az első kezelés után a színek azonnal nem fakulnak, sőt, néha élénkebb, erősebb lesz a tetoválás. Ez teljesen természetes. Előfordul, hogy a kezelés csak több ülésre hatásos, lehet, hogy látványos halványodásra a 2-ik kezelés után, vagy még később számíthatunk. Légy türelmes és kövesd az utóápolási tanácsokat, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el! A keletkező vart vagy hólyagokat ne piszkáld, ne kapargasd, mert azzal növeled a fertőzés és a hegesedés kockázatát!

Teljesen el fog tűnni a tetoválás?

A kezelés eredménye a tetoválásodtól függ. Tudni kell, hogy jelenleg több, mint 100 féle tinta van forgalomban, az összetételükre vonatkozóan nincsenek konkrét szabályozások. Nem tudjuk, ki, mikor, milyen összetételű tintát használt és milyen mélyre ütötte. Ilyen körülmények között nehéz lenne megjósolni a tetoválás halványodásának mértékét.  Ennek ellenére vannak "szerencsés" esetek, amikor a tetoválást mondhatjuk, hogy 100%-ban sikerült eltüntetni.

6 hétnél sűrűbben is lehet lézerezni a tetoválást?

A kezelések közötti idő nem csak a gyógyulás függvénye. A széttört pigmenteket a sejtek szállítják a nyirokerekbe, ahonnan kitisztul a szervezetből. Ez egy hosszú folyamat, amely az immunrendszert igénybe veszi. Érdemes erre időt hagyni, a legjobb, amit tehetünk a külső-belső hidratálás. Túl sűrű kezeléssel a hatást nem gyorsítjuk, egyszerűen újra lézerezzük azokat a pigmenteket, amiket a szervezet még nem tudott elszállítani. Magyarán: felesleges.

A lézeres tetoválás-eltávolítás nem alkalmazható:

 •  szemhéjtetoválás esetén
 •  terhesség alatt, kórosan magas vérnyomás ill. szívproblémák, pánikbetegség esetén
 •  heges-, anyajegyes területen (ezeket a területeket a tetoválás sem érintheti, ha mégis így van, ez a rész kihagyásra kerül az eltávolítás során)
 •  gyógyulás alatt álló, sebes területen
 •  aktív akné, ekcéma, bőrbetegséggel érintett területen
 •  kezelés előtt kerülni kell az Aszpirin, Aleve, Motrin, Ibuprofen nagy mértékű szedését

Kezelés előtti fontos teendők

 •  a kezelést megelőző hetekben javasolt vizes alapú krémekkel hidratálni a kezelendő területet, mert testápoló használatával rugalmasabbá tehetjük a   bőrt
 •  amennyiben a kezelendő terület szőrrel borított, javasolt annak eltávolítása
 •  a napozás, szoláriumozás, barnító krémek használata kerülendő a kezelés előtti 2 hétben
 •  a kezelést megelőző naptól a kezelendő területen ne sminkelj, izzadás gátló-, testápoló szereket ne használj
 •  a kezelni kívánt felületen ne viselj ékszert, testékszereket

Kezelés utáni teendők:

 •  Szükség szerint szárazon jegeld a felületet az első 24 órában.
 •  Tilos a szauna, szolárium, uszoda a teljes gyógyulásig (kb. 2 hét).
 •  Hidratálj: növeld a folyadék fogyasztást (napi 3 liter víz ajánlott!!!) és naponta 2-3 alkalommal kend be a kezelt bőrt krémmel.
 •  Ne szúrd ki a hólyagokat, ne tépd le a vart! Ha viszket, kenj rá krémet, hűtsd, de ne vakard!
 •  Türelmesen várj a következő kezelésig.

Telefonos bejelentkezés: 20/254 39 44